STIGA

Lista poslova koje je potrebno obaviti dok Vaša bašta “spava“

Svi smo voleli da posmatramo kako naše biljke naglo počinju da rastu tokom leta. Kako je zima samo na korak od nas, neophodno je obezbediti sve, od travnjaka do parcele za voće i povrće.

Evo nekoliko predloga „šta treba“ i „ne treba“ za održavanje Vaše bašte kako bi ostala očuvana.

1. Žetva

Treba…

Iskopajte ili berite useve u jesen – posebno nežno povrće kao što su paradajz, tikvice, grašak i pasulj. Tvrđe poput repe, brokolija i prokelja dobro podnose hladnoću (neke su čak slađeg ukusa posle jakog mraza) i mogu da ostanu u zemlji. Ali ipak imajte na umu da ih uberete pre nego što se tlo potpuno zamrzne.

Ne treba…

Ostavite sve biljke u zemlji koje izgledaju bolesno ili pokazuju znake bolesti na listovima i stabljikama. I nemojte samo bacati kompost – bolje je da ih spalite ili stavite u kantu za smeće.

2. Zaštita

Treba…

Odlučiti koja je dodatna zaštita potrebna. Polutvrdo povrće kao što su kupus i blitva obično budu u redu iako ih ostavite napolju. Ali na niskim temperaturama, postavljanje hladnog okvira ili pokrivača za zaštitu od mraza preko njih može značiti razliku između života i smrti.

Ako se predviđa sneg, prekrijte otvorene gomile komposta i povrtnjake plastikom, debelim slojem slame ili čak starim tepihom.

Ne treba…

Prepustiti svoje bilje na milost i nemilost. Robusni, kao što je timijan, spavaju u jesen i ponovo rastu u proleće. Ali delikatne sorte kao što su sitni luk i bosiljak treba ponovo saditi i uneti unutra. A u hladnim noćima, ipak je bolje ostaviti peršun (pokriven) napolju jer nije preporučljivo da se presađuje zbog dugog korena.

3. Negovanje

Treba…

Dodajte kompost i sloj slame ili pokošene trave u kasnu jesen da biste dali zemljištu vremena da upije hranljive materije. Opalo lišće stavite u kante za kompost ili ga složite u ugao kako biste postavili gnezdo za oprašivače poput pčela.

Ne treba…

Ostaviti opalo jesenje lišće na svom travnjaku jer sprečava da kiseonik dospe do trave i podstiče rast mahovine i gljivica. Umesto toga, pređite kosačicom preko njih da biste stvorili hranljiv malč za svoje biljke..